Cultuur

Er werd al verschillende keren aangehaald dat Valencia een zeer trotse stad is met al even trotse inwoners. De cultuur en vooral de geschiedenis van de stad wordt een bijzonder warm hart toegedragen en dat is ook vandaag de dag nog goed te zien. Ga met een inwoner van Valencia maar eens de discussie aan waarom ze er steevast voor kiezen om het Valenciaans naast het Spaans nog steeds als taal te manifesteren in de stad. Verschillende pogingen werden in de geschiedenis ondernomen (onder leiding van bijvoorbeeld Franco) om deze taal van de kaart te vegen, maar de bewoners van Valencia hielden stand en dat resulteert in het feit dat ook vandaag de dag de taal nog maar wat graag en vaak onder Valencianen wordt gesproken.

Als we dan toch dieper ingaan op alles wat typisch Valenciaans is dan moeten we natuurlijk ook de vlag, welke de naam Senyera coronada heeft gekregen, niet vergeten. Dat de vlag voor de Valencianen naast de Spaanse vlag bijzonder belangrijk is wordt duidelijk tijdens de verschillende evenementen die worden gehouden. In iedere parade is de vlag terug te vinden en hij prijkt ook trots (zelfs eerder dan de Spaanse vlag) op heel wat belangrijke monumenten in de stad. Wie een Senyera coronada wil kopen kan er voor terecht in één van de souvenirwinkels en we kunnen u nu al zeggen dat men u ze graag zal verkopen. Het praatje met de uitbater van de winkel over de geschiedenis van de vlag zult u er dan wel bij moeten nemen.

Verder op deze website hebben we al aandacht besteed aan de verschillende evenementen die in de stad worden gehouden dus daar gaan we niet meer verder op in. Waar wel nog opvallend weinig aandacht aan geschonken werd zijn de stierengevechten die in verschillende delen van Spanje nog steeds gehouden worden. Er kwam de voorbije jaren heel wat kritiek op de gevechten, maar toch wil men niet van wijken weten. Stierengevechten zouden een belangrijk onderdeel vormen van de Spaanse cultuur en daar wordt best niet aan geraakt. Ook in Valencia worden nog steeds stierengevechten gehouden zoals tijdens de populaire feestweek Las Fallas.