Do’s & Don’ts

Wanneer u voor de eerste keer in Valencia komt en u bijvoorbeeld slechts enkele dagen tijd heeft om kennis te maken met de stad, dan kan u al snel door de bomen het bos niet meer gaan zien. Een goede planning vooraf kan dan ook wenselijk zijn en daarvoor hoeft u lang niet altijd een beroep te doen op een reisorganisatie. In dit artikel stellen we u graag een aantal do’s en dont’s voor waar u tijdens uw bezoek aan Valencia rekening mee kunt houden.

Do 1: Huur een fiets! 
Het werd reeds eerder op deze website aangehaald, maar huur zeker eens een fiets om de stad mee te verkennen. Excursies met de fiets zijn de laatste jaren zeer populair geworden en u zult al snel ontdekken waarom. Daarnaast kunt in Valencia vaak op zeer aangenaam weer rekenen en kan het u dan ook bijgevolg goed doen om eens in openlucht een activiteit te doen dan steeds in een auto, bus of tram te zitten. Zeker een do dus!

Do 2: Tapa’s eten! 
U moet er natuurlijk voor te vinden zijn, maar de Spaanse tapa’s zijn zeker het uitproberen waard. Zeker in Valencia is men druk in de weer om u deze typisch Spaanse hapjes zo uitgebreid mogelijk voor te kunnen schotelen. Het zou zonde zijn mocht u iedere dag bij hetzelfde restaurant gaan eten dus probeer voor de nodige afwisseling te zorgen. Let er wel voor op dat bepaalde restaurants die op toeristische plaatsen gelegen zijn vaak behoorlijk hoge prijzen hanteren.

Do 3: Valencia Card
Wanneer u van plan bent om veel gebruik te maken van het openbaar vervoer dan kan de Valencia Card de uitkomst bieden. Deze kaart maakt het mogelijk om één, twee of drie dagen onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. U kunt de Valencia Card kopen in de plaatselijke toeristische dienst. De Valencia Card kost 15 euro.

Do 4: Plaza Virgin en Plaza del Ayuntamiento
Het Plaza Virgin wordt door heel wat reizigers het mooiste plein van Valencia genoemd. Toegegeven, wanneer u voor het eerst op het plein aan zult komen zal het zeker en vast een onvergetelijke indruk op u nalaten. Vergeet echter ook het Plaza del Ayuntamiento niet. Deze staat vaak in de schaduw van het Plaza Virgin terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Op het Plaza del Ayuntamiento maakt u bijvoorbeeld onder andere kennis met het prachtige gemeentehuis van de stad. Ook het postkantoor is werkelijk fantastisch. Zeker een dubbele en dikke do dus!

Do 5: probeer een mondje Spaans te praten 
Het is een veelgehoorde kritiek dat mensen in Spanje en zeker in een stad als Valencia maar weinig of zelfs helemaal geen Engels kunnen praten. Echter, als reizigers kunnen we er bewust voor om naar een ander land en een bepaalde stad af te reizen. We worden nergens toe gedwongen en dus wordt er van ons verwacht dat we ons kunnen aanpassen aan de gebruiken van dat land of de stad in kwestie. Probeer daarom, vooral wanneer u naar Spanje reist, een mondje Spaans te praten. Koop u een eenvoudig boekje met enkele standaard Spaanse zinnen en u zal zien dat de plaatselijke bevolking het bijzonder zal waarderen dat u een poging doet om hun toch bijzonder lastige taal onder de knie te krijgen. Zeker een do dus!

Don’t 1: een volledige vakantie aan het strand doorbrengen
Heel wat mensen komen naar Valencia om er te genieten van het mooie strand en de heerlijke temperaturen. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar Valencia is een bijzonder mooie stad om te bezoeken en dus zou het zonde zijn dat u enkel en alleen uw hotel, het strand en de zee ziet tijdens uw verblijf. Probeer eventueel in de ochtend of ‘s avonds eens de stad in te duiken.

Don’t 2: een vakantie in augustus 
Probeer bij voorkeur uw vakantie niet in augustus te boeken. Augustus is weliswaar een prima maand om naar Valencia te reizen in verband met de warme temperaturen, maar u dient er rekening mee te houden dat heel wat winkels en kleine restaurants dan gesloten zijn in verband met de vakantie. Daarnaast is het over het algemeen erg druk in augustus dus kunt u er beter voor kiezen om een vakantie begin juli of in september te boeken, wanneer het terug iets rustiger is.

Don’t 3: een vakantie in oktober
Ook over een vakantie naar Valencia in oktober zou u beter twee keer nadenken. Oktober is de natste maand in de Spaanse stad en het wordt dan ook algemeen afgeraden om in deze periode een bezoek te brengen aan Valencia. Eender of u nu liefhebber bent van een zon-zee-strandvakantie of gewoon kennis wil maken met de cultuur van de Spaanse stad is een vakantie in oktober geen goed idee. Beter doet u er aan om nog in september te gaan. Het grote aantal toeristen is dan terug naar huis en de temperaturen zijn nog bijzonder aangenaam.

Don’t 4: foutparkeren 
Wanneer u bezig bent met een rondreis door Spanje en u met een huurauto of uw eigen auto in Valencia aankomt let er dan voor op dat u deze niet verkeerd parkeert. De politie die controle doet aan de verschillende parkeerplaatsen is bijzonder oplettend en aarzelt niet om foutparkeerders hun auto te laten wegslepen. Dit is meteen één van de eerste zaken die u te horen krijgt wanneer u in of rond Valencia een auto wenst te huren.